Actualitat

 

Edificis cada cop més autosuficients

21/12/2023
Imagen noticia

La Unió Europea avança cap a la descarbonització en tots els sectors. El nou acord signat entre el Consell i el Parlament europeus té com a objectiu que, de cara al 2050, la majoria dels edificis construïts a la UE siguin zero emissions, mitjançant l’augment del rendiment energètic. En aquest sentit, la nova directiva estableix estàndards més ambiciosos d’eficiència energètica de les instal·lacions per tal que els seus propietaris les renovin.
 

Actualment, els edificis són responsables de fins al 40% del consum d’energia i emeten un 36% del total dels gasos d’efecte hivernacle. Segons les estimacions de la UE, gairebé el 75% dels edificis actualment instal·lats als estats membres no compleixen els requisits d’eficiència energètica i caldrà renovar-los.

Des de L’Energètica, que fomentem l’autoconsum en els edificis públics de Catalunya, celebrem aquesta mesura, que ajudarà a complir a mitjà termini l’objectiu de neutralitat climàtica.

A quins edificis s’aplica la norma?

Tots els edificis construïts a partir del 2030 –2028 per als edificis públics– hauran de complir els estàndards de zero emissions.

En el cas dels ja existents, els edificis de caràcter no residencial hauran de rebaixar el seu consum d’energia en un 16% de l’actual per al 2030, i fins al 26% el 2033. El conjunt de les edificacions residencials ho haurà de fer en un 16% el 2030, també, i en un 20-22% per al 2035. A banda, un mínim del 55% d’aquesta reducció s’haurà de fer mitjançant la renovació de les construccions menys eficients en termes d’energia.

A les excepcions a aquest reglament hi consten els edificis històrics, les edificacions religioses i de pregària, les edificacions individuals no superiors als 50 m², segones residències i residències vacacionals que no consumeixin gaire energia, edificis de caràcter militar i emprats per a funcions defensives dels territoris i establiments industrials, tallers i edificis agrícoles sense ús residencial.


L’energia solar com a font principal

L’acord esmenta que la font principal d’energia a prioritzar ha de ser la solar. Per això, les administracions obligaran a instal·lar plaques fotovoltaiques en totes les edificacions i construccions on sigui possible i viable a nivell econòmic i tècnic.

Els primers que hauran de disposar d’aquestes instal·lacions solars seran els edificis públics de nova construcció i els no residencials, públics i privats, amb superfície superior als 250 m² el 2027. A continuació, tots els edificis públics i no residencials, públics i privats, de nova construcció i ja existents, superiors als 2000 m2 de superfície, el 2028. Aquest requeriment de superfície es rebaixarà als 750 m² el 2029. Pel 2030, s’hi inclouran tots els residencials nous, independentment de la grandària, i els aparcaments exteriors propers a aquests edificis i que disposin de teulades. L’any 2031, les plaques s’instal·laran a tots els edificis públics, de nova construcció i existents, de 250 m² o més.

A banda, es posarà l’accent en l’habilitació d’infraestructura per a l’estacionament de bicicletes i vehicles elèctrics i la implantació de punts de recàrrega.


Últimes notícies

La mobilitat elèctrica guanya visibilitat a les carreteres: coneix els nous senyals de trànsit

17/07/2025
La mobilitat elèctrica guanya visibilitat a les carreteres: coneix els nous senyals de trànsit

Els punts de recàrrega de vehicles electrificats —híbrids i elèctrics— ja compten amb una senyalització pròpia i específica. L’1 de juliol passat, la DGT va posar en marxa la Instrucció MOV 2022/12, una norma que modifica el Reglament General de Circulació per introduir-hi nous senyals que identifiquen aquestes instal·lacions i adapten...

La nova normativa postapagada amplia el radi per compartir energia solar: de 2 a 5 km

09/07/2025
La nova normativa postapagada amplia el radi per compartir energia solar: de 2 a 5 km

L’apagada general del 28 d’abril passat va empènyer tant el Govern espanyol com la Generalitat a impulsar modificacions normatives per reforçar el conjunt del sistema elèctric. Mesos després de l’esdeveniment, i amb els primers canvis legislatius en vigor, en destaca especialment l’ampliació del radi màxim per compartir energia generada en instal·lacions d’autoconsum,...

Daniel Pérez, director general de L’Energètica: “S'està duplicant la potència fotovoltaica del país”

23/06/2025
Daniel Pérez, director general de L’Energètica: “S'està duplicant la potència fotovoltaica del país”

L’apagada general del 28 d’abril va posar de manifest una de les grans febleses del sistema de producció d’energia renovable: la concentració de la generació en uns pocs territoris —i lluny dels grans punts de consum— debilita tot el sistema energètic.Aquesta va ser una de les idees centrals exposades per...

Què és —i què no és— un macroparc solar?

12/06/2025
Què és —i què no és— un macroparc solar?

En els últims anys, el terme macroparc solar ha entrat amb força en el debat públic sobre la transició energètica. Sovint s’utilitza per descriure qualsevol planta fotovoltaica que ocupa una superfície considerable, independentment de la seva potència real o extensió concreta. Aquesta manca de precisió ha generat confusions i discussions, ja que ni...

L’Energètica instal·larà 3.000 plaques solars en sis centres de Ferrocarrils per facilitar-hi l’autoconsum energètic

19/05/2025
L’Energètica instal·larà 3.000 plaques solars en sis centres de Ferrocarrils per facilitar-hi l’autoconsum energètic

La instal·lació de més envergadura es farà a la coberta del Centre Operatiu de Rubí, amb 1.300 panells solars i més d’una hectàrea de superfícieEls altres parcs s’ubicaran al Centre Operatiu de Martorell, a l’Espai de la Via Mètrica, a les estacions de Martorell Central i Volpelleres i en una...

Com decidim a L’Energètica on instal·lem un parc solar?

19/05/2025
Com decidim a L’Energètica on instal·lem un parc solar?

Instal·lar un parc solar pot semblar senzill: trobar un terreny amb sol i espai suficient. Però la realitat és molt més complexa. A L’Energètica, l’empresa pública d’energia de la Generalitat, seguim un procés rigorós que té en compte criteris urbanístics, ambientals, hidrològics, agrícoles, tècnics i de compatibilitat amb el territori.Tot plegat,...

;