Actualitat

 

Edificis cada cop més autosuficients

21/12/2023
Imagen noticia

La Unió Europea avança cap a la descarbonització en tots els sectors. El nou acord signat entre el Consell i el Parlament europeus té com a objectiu que, de cara al 2050, la majoria dels edificis construïts a la UE siguin zero emissions, mitjançant l’augment del rendiment energètic. En aquest sentit, la nova directiva estableix estàndards més ambiciosos d’eficiència energètica de les instal·lacions per tal que els seus propietaris les renovin.
 

Actualment, els edificis són responsables de fins al 40% del consum d’energia i emeten un 36% del total dels gasos d’efecte hivernacle. Segons les estimacions de la UE, gairebé el 75% dels edificis actualment instal·lats als estats membres no compleixen els requisits d’eficiència energètica i caldrà renovar-los.

Des de L’Energètica, que fomentem l’autoconsum en els edificis públics de Catalunya, celebrem aquesta mesura, que ajudarà a complir a mitjà termini l’objectiu de neutralitat climàtica.

A quins edificis s’aplica la norma?

Tots els edificis construïts a partir del 2030 –2028 per als edificis públics– hauran de complir els estàndards de zero emissions.

En el cas dels ja existents, els edificis de caràcter no residencial hauran de rebaixar el seu consum d’energia en un 16% de l’actual per al 2030, i fins al 26% el 2033. El conjunt de les edificacions residencials ho haurà de fer en un 16% el 2030, també, i en un 20-22% per al 2035. A banda, un mínim del 55% d’aquesta reducció s’haurà de fer mitjançant la renovació de les construccions menys eficients en termes d’energia.

A les excepcions a aquest reglament hi consten els edificis històrics, les edificacions religioses i de pregària, les edificacions individuals no superiors als 50 m², segones residències i residències vacacionals que no consumeixin gaire energia, edificis de caràcter militar i emprats per a funcions defensives dels territoris i establiments industrials, tallers i edificis agrícoles sense ús residencial.


L’energia solar com a font principal

L’acord esmenta que la font principal d’energia a prioritzar ha de ser la solar. Per això, les administracions obligaran a instal·lar plaques fotovoltaiques en totes les edificacions i construccions on sigui possible i viable a nivell econòmic i tècnic.

Els primers que hauran de disposar d’aquestes instal·lacions solars seran els edificis públics de nova construcció i els no residencials, públics i privats, amb superfície superior als 250 m² el 2027. A continuació, tots els edificis públics i no residencials, públics i privats, de nova construcció i ja existents, superiors als 2000 m2 de superfície, el 2028. Aquest requeriment de superfície es rebaixarà als 750 m² el 2029. Pel 2030, s’hi inclouran tots els residencials nous, independentment de la grandària, i els aparcaments exteriors propers a aquests edificis i que disposin de teulades. L’any 2031, les plaques s’instal·laran a tots els edificis públics, de nova construcció i existents, de 250 m² o més.

A banda, es posarà l’accent en l’habilitació d’infraestructura per a l’estacionament de bicicletes i vehicles elèctrics i la implantació de punts de recàrrega.


Últimes notícies

L’Energètica preselecciona els dos primers parcs solars a terra per comprar

14/10/2024
L’Energètica preselecciona els dos primers parcs solars a terra per comprar

L’Energètica ha preseleccionat dos dels projectes que s’han presentat al procés de compra per crida pública de parcs solars de fins a 5 megawatts (MW) de potència que es va convocar el mes de juliol. Es tracta del parc que l’empresa catalana Rubau Energia ha instal·lat a Vidreres (la Selva)...

L’Energètica assumeix la gestió de la central hidroelèctrica de Can Trinxet

31/07/2024
L’Energètica assumeix la gestió de la central hidroelèctrica de Can Trinxet

És la primera central que es recupera d’un operador privat i afegirà 660 kW de potència renovable a l’empresa pública de la GeneralitatA partir del 31 de juliol L’Energètica ha assumit la gestió de la central hidroelèctrica de Can Trinxet, a Sant Quirze de Besora (Osona), La central, situada a...

L’Energètica comença a subministrar avui les línies 9 i 10 del  metro de Barcelona

15/07/2024
L’Energètica comença a subministrar avui les línies 9 i 10 del metro de Barcelona

Ifercat esdevé des d’aquest 15 de juliol el principal consumidor de l’empresa pública derenovables L’Energètica subministra des d’avui l’energia d’origen renovable necessària per fer funcionar leslínies 9 i 10 del metro de Barcelona. A partir d’aquest 15 de juliol el titular de les instal·lacions,Infraestructures Ferroviàries de Catalunya (Ifercat), passa a ser...

El president Aragonès i el conseller Mascort visiten L’Energètica

10/07/2024
El president Aragonès i el conseller Mascort visiten L’Energètica

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, han visitat avui la seu de L’Energètica, acompanyats de la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas; la directora general d’Energia, Assumpta Ferran; i la directora de l’Institut Català de L’Energia, Marta...

L’Energètica s’incorpora a l’Aliança Catalunya 2030

05/07/2024
L’Energètica s’incorpora a l’Aliança Catalunya 2030

L’Energètica ja forma part de l’Acord nacional per l’Agenda 2030, conegut com a Aliança Catalunya 2030. Juntament amb altres entitats com ACCIÓ i l’IREC, L’Energètica s’ha sumat aquest 5 de juliol a les 85 organitzacions catalanes públiques i privades que s’han compromès formalment amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda...

L’Energètica rep el premi a la Millor Iniciativa Pública d’energia de l’estat

27/06/2024
L’Energètica rep el premi a la Millor Iniciativa Pública d’energia de l’estat

L’Energètica ha rebut el Premi a la Millor Iniciativa Pública Energètica de l’estat que atorga El Periódico de la Energía. En concret, el mitjà de comunicació especialitzat en el sector va guardonar la labor l’empresa pública de renovables en les instal·lacions fotovoltaiques que s’estan fent en infraestructures hídriques, que permeten reduir el cost del...

;