Tenim una missió: descarbonitzar tota l'electricitat que consumeix la Generalitat. El nostre objectiu per a 2040 és proveir amb energia neta i local tots els serveis públics de l'Administració catalana, com els hospitals i els CAPs; els centres educatius i les universitats; els parcs de bombers i les comissaries de Mossos; els habitatges públics i els trens d'FGC.
Això implica disposar de més de 1.000 megavats (MW) de potència renovable. El nostre horitzó és transformar en verd tota l'energia que consumeix l'administració pública. Per això, també impulsem l'electrificació de la mobilitat, facilitant els punts de recàrrega de vehicles elèctrics, i l'electrificació o la descarbonització dels consums tèrmics.
Instal·lacions de L'Energètica
Llegenda
Estat
En funcionament | |
En execució | |
En tramitació |
Tipus d'energia
Energia solar sobre teulada | |
Energia solar sobre el terreny | |
Energia eòlica | |
Energia hidràulica |
#insta_nombre
#tipo #estadoPotència
Generat l'últim mes
protegits per l'absorció de CO2
Energia solar sobre teulada
El nostre primer repte és cobrir amb plaques fotovoltaiques les 1.400 teulades i terrats aptes dels edificis de la Generalitat de Catalunya. En conjunt, tenen un potencial d'uns 200 MW, que permetran produir una cinquena part de tota l'electricitat que consumeix l'administració.
Tenim un pla per a completar la instal·lació de totes les cobertes d'aquí a 2030. I ho estem fent ocupant tota la superfície possible per a treure-li el màxim rendiment. Així, les plaques serveixen per a autoproveir als edificis públics on s'instal·len, però també aprofitem els excedents per a proveir energia a altres serveis públics pròxims i les persones en situació de pobresa energètica de l'entorn. Les primeres cobertes que estem habilitant són les de centres educatius i socials.
Energia solar sobre terreny
Necessitem disposar també de projectes solars sobre terreny per a poder aconseguir el nostre objectiu de proveir a tots els serveis públics. Per això, des de L'Energètica promovem parcs solars des de l'inici, amb la col·laboració del món local, i també invertim en projectes d'altres promotors, siguin públics o privats, que estiguin en un nivell avançat de desenvolupament. Si té interès en què participem en una iniciativa renovable ens ho pot fer arribar a través de la bústia de projectes.
Ho fem seguint sempre uns criteris d'inversió en els quals ho preval no és només la viabilitat econòmica sinó que també es tenen en compte altres aspectes, com l'impacte social i ambiental i el consens i la distribució territorials. El prototip són parcs de grandària petita o mitjana, de menys de 5 MW de potència, impulsats amb la col·laboració dels ajuntaments, i que proveeixen el territori que els acull amb energia de quilòmetre zero.
Una de les prioritats a l'hora de buscar espais en els quals instal·lar parcs solars són els terrenys degradats, com a grans parcel·les en desús en polígons industrials, abocadors clausurats, extensions d'antics peatges i els aparcaments a l'aire lliure.
Energia eòlica
La força del vent és una de les fonts d'energia renovable més potents que tenim al nostre abast per a produir electricitat. L'Energètica és copropietària dels parcs eòlics de Pebesa (32%) i Trucafort (9,6%), els més antics del país, amb una potència total de 4 i 30 MW respectivament i que ara s'està tramitant la seva repotenciació.
Els projectes eòlics requereixen un llarg temps de maduració. Estem compromesos a tirar endavant nous parcs basant-nos en el diàleg amb el territori i amb una distribució territorial equilibrada, buscant emplaçaments a tot arreu on les condicions eòliques ho permeten.
Energia hidràulica
Una de les missions que tenim encomanada a L’Energètica és recuperar l’explotació de centrals hidràuliques a mesura que vencin les concessions actuals. Actualment, L’Energètica disposa d’una una instal·lació hidroelèctrica d’1’964 MW de potència, que abasteix infraestructures d’Aigües Ter Llobregat. L’1 d’agost d’aquest 2024 passarà a gestionar la minicentral Can Trinxet (a Sant Quirze de Besora, a Osona), un cop vençuda l’actual concessió. I té en projecte gestionar la de Colònia Llaudet (a Sant Joan de les Abadesses, al Ripollès).
L’Energètica està compromesa amb formes més respectuoses d’aprofitar la força de l’aigua per produir electricitat. Per això estem fent estudis per implantar centrals hidràuliques reversibles que, a diferència de les fluents, no necessiten abocar aigua per funcionar. I també per instal·lar turbines d’hidrocargol, que no necessiten desviar cabal dels rius per produir energia elèctrica.
Subministrament
L’Energètica té des del setembre del 2023 llicència com a empresa comercialitzadora d’electricitat. La seva activitat de subministrament se centra a proveir energia els serveis públics de la Generalitat de Catalunya. El primer organisme subministrat va ser l’Agència de Residus de Catalunya. El primer trimestre de 2024 es van assolir el miler de punts de subministrament. El 2025 es preveu arribar als 3.000 punts de subministrament, amb la qual cosa completarem el nucli de la Generalitat.
Gràcies als autoconsums que instal·lem en les teulades dels edificis públics l’estalvi de la factura elèctrica pot arribar a ser d’entre el 30% i el 50% (en funció de la coberta i del consum).
Acció contra la pobresa energètica
L'Energètica té des de setembre de 2023 llicència com a empresa comercialitzadora d'electricitat. La seva activitat de subministrament se centra a proveir energia als serveis públics de la Generalitat de Catalunya. El primer organisme subministrat va ser l'Agència de Residus de Catalunya. En el primer trimestre de 2024 es van aconseguir el miler de punts de subministrament. En 2025 es preveu arribar als 3.000 punts de subministrament, completant el nucli de la Generalitat.
Gràcies als autoconsums que instal·lem en les teulades dels edificis públics, l'estalvi de la factura elèctrica pot arribar a ser d'entre el 30% i el 50% (en funció de la coberta i del consum).
Xarxes
Un dels projectes de futur de L’Energètica és el de gestionar xarxes que distribueixen l’electricitat. Tal com ens ha encomanat el Parlament de Catalunya, tenim l’encàrrec d’assumir funcions de distribució elèctrica per donar suport a les xarxes de distribució municipals i per facilitar l’accés dels projectes de renovables a la xarxa. Amb això volem millorar l’eficiència i la qualitat del servei de subministrament elèctric i contribuir a la transició energètica i a la sobirania energètica tot fomentant una electricitat distribuïda provinent de fonts d’energia renovables de proximitat. Actualment està en tràmit el procés de reforma dels estatuts socials de L’Energètica que ho ha de fer possible.