L’Energètica fa la primera passa per participar en la central hidroelèctrica reversible de la Baells
24/07/2025
L’Energètica iniciarà els estudis preliminars per participar en el projecte de central hidroelèctrica reversible de la Baells (al Berguedà). L’empresa de renovables de la Generalitat encarregarà l’auditoria preventiva preceptiva perquè el Consell Executiu pugui autoritzar l’operació, ja que el projecte es considera una infraestructura estratègica per augmentar la resiliència del subministrament elèctric a Catalunya.
Es tracta de la primera central reversible projectada a les conques internes de Catalunya. La instal·lació preveu aprofitar l’embassament ja existent al riu Llobregat i la construcció d’un altre, vint vegades més petit, a la Nou de Berguedà, per tal de generar un circuït d’aigua que permeti bombejar-ne i turbinar-la aprofitant el desnivell. Els promotors preveuen iniciar-ne la construcció el 2028 i posar-la en funcionament el 2033.
La iniciativa, a més de dotar de més solidesa el sistema elèctric, també contribuirà al procés de transició cap a un nou model energètic més net, sostenible i participatiu que viu Catalunya. Permetrà acumular energia d’origen renovable les hores del dia que n’hi ha sobreproducció per després proveir-la a la xarxa en les hores de menor generació i més demanda. Aquestes característiques la faran actuar com una bateria natural, de manera que facilitarà l’abastiment d’energia neta les 24 hores del dia, ajudarà a dotar de més estabilitat el sistema elèctric i a equilibrar el preu de l’energia, tot consumint-ne quan n’hi ha més oferta i aportant-ne quan n’hi ha més demanda.
Aquesta actuació ja s’ha comunicat als alcaldes dels municipis on s’ubicarà la central reversible (Cercs, la Nou de Berguedà i Vilada) i al president del Consell Comarcal del Berguedà. L’Energètica els ha refermat les condicions que incorporaria en un futur acord amb els actuals promotors, que passarien per garantir la màxima transparència i coordinació amb els ajuntaments durant la construcció de la infraestructura, mantenir vigents durant tota la vida útil de la central els acords que s’hagin acordat amb els municipis que l'acullen, i permetre la presència d'un assistent permanent designat pels ens locals que acompanyi el representant de L’Energètica en el consell d'administració de la societat que gestionarà la central.
La Prospectiva Energètica de Catalunya (PROENCAT) 2050, que estableix el model energètic de Catalunya a llarg termini, atorga un paper fonamental a les centrals hidroelèctriques reversibles o de bombament. Preveu que la potència d’aquesta tecnologia s’incrementarà al nostre país en com a mínim 3.200 MW en les pròximes dècades. Amb aquest objectiu, el Govern va aprovar el mes passat estendre el termini de concessió d’aigua per a futures centrals reversibles que s’implantin a les conques internes fins als 50 anys, que es podrà allargar excepcionalment fins als 75 anys quan sigui imprescindible per amortitzar les instal·lacions. A Catalunya ja hi ha en funcionament des del segle passat dues centrals reversibles, les d’Estany Gento-Sallente (Pallars Jussà) i Montamara (Pallars Sobirà), amb una potència instal·lada de 534 MW en conjunt. També hi ha en funcionament la central de Moralets-Baserca, de 246 MW, que descarrega al riu Noguera Ribagorçana i està situada a l’Aragó, però participa de la gestió del sistema elèctric català.