Actualitat

 

Mar Reguant i Jaume Morron destaquen el potencial renovable de Catalunya en una conferència a L’Energètica

14/02/2025
Imagen noticia

L’Energètica ha rebut aquest mes la visita de la doctora en Economia Mar Reguant i el comunicador expert en renovables Jaume Morron. En la xerrada als treballadors de l’empresa pública, tots dos han exposat el paper de les energies renovables i les grans oportunitats que té Catalunya per avançar en la transició energètica. 

Un potencial per aprofitar

Jaume Morron, soci i director de dialEc – Comunicació per a la Sostenibilitat i exgerent de l’Associació Eòlica de Catalunya – EolicCat, va posar en relleu el potencial del país per créixer en l’àmbit de les renovables. A través de diversos casos d’èxit en la implantació d’instal·lacions renovables, va demostrar que Catalunya compta amb el coneixement tècnic, els recursos naturals i la capacitat per impulsar un model energètic més net i autosuficient.

Durant la seva intervenció, Morron va subratllar la importància de facilitar els tràmits administratius per a nous projectes renovables i va reclamar més implicació de l’Administració per accelerar el desplegament de parcs eòlics i solars. També va incidir en la necessitat de combatre el fenomen NIMBY (Not In My Backyard, “No al meu pati del darrere”) mitjançant la informació i la participació ciutadana per reduir l’oposició dels ens locals als projectes.

Tot plegat, Morron va remarcar que iniciatives com L’Energètica són clau per fer realitat la transició energètica i reforçar la percepció de les renovables com a bé d’interès públic.

Els beneficis econòmics de la transició energètica

Per la seva banda, Mar Reguant, doctora en Economia experta en mercat elèctric, presidenta del Consell Assessor de L’Energètica i professora a la Universitat de Northwestern (Estats Units), va centrar la seva intervenció en l’impacte econòmic de les energies renovables.

Reguant va presentar les conclusions del seu informe Les renovables a Catalunya: Estudi de situació, amb dades sobre l’evolució de la implantació de renovables a Catalunya, vinculades amb els objectius de la Prospectiva Energètica de la Generalitat PROENCAT 2050, que preveu que la totalitat de l’electricitat generada sigui lliure d’emissions. En aquest sentit, va destacar que, per assolir els objectius marcats per la Unió Europea caldria arribar als 33,2 GW de solar fotovoltaica i 23,1 GW d’eòlica el 2050, molt per sobre de les xifres actuals.

En l’àmbit econòmic, Reguant va detallar com l’expansió de les renovables redueix els preus de l’electricitat al mercat majorista. Segons les dades, cada GWh addicional d’energia solar redueix el preu en 4 €/MWh, mentre que l’eòlica ho fa en 2 €/MWh. Aquest efecte es coneix com a canibalització de preus i, tot i que es tradueix en avantatges per als consumidors, implica reptes per a la inversió en noves instal·lacions, ja que la rendibilitat pot reduir-se si els preus de l’electricitat cauen massa.

La presidenta del Consell Assessor també va destacar que l’energia solar està canviant el panorama de la competència en el sector elèctric gràcies a la reducció de la concentració de mercat de les grans companyies i donant més poder als petits productors i a l’autoconsum. Tot i això, va alertar que l’accés als beneficis de la transició energètica no és equitatiu i que les llars amb menys recursos tenen més dificultats per instal·lar panells solars o accedir a tarifes avantatjoses.

Per acabar, Reguant va proposar diverses recomanacions, com la simplificació dels tràmits per a les comunitats energètiques, la millora de la regulació de preus i el reforç de les polítiques de suport a l’autoconsum en llars de baixos ingressos.

 

 

 

 


Últimes notícies

La mobilitat elèctrica guanya visibilitat a les carreteres: coneix els nous senyals de trànsit

17/07/2025
La mobilitat elèctrica guanya visibilitat a les carreteres: coneix els nous senyals de trànsit

Els punts de recàrrega de vehicles electrificats —híbrids i elèctrics— ja compten amb una senyalització pròpia i específica. L’1 de juliol passat, la DGT va posar en marxa la Instrucció MOV 2022/12, una norma que modifica el Reglament General de Circulació per introduir-hi nous senyals que identifiquen aquestes instal·lacions i adapten...

La nova normativa postapagada amplia el radi per compartir energia solar: de 2 a 5 km

09/07/2025
La nova normativa postapagada amplia el radi per compartir energia solar: de 2 a 5 km

L’apagada general del 28 d’abril passat va empènyer tant el Govern espanyol com la Generalitat a impulsar modificacions normatives per reforçar el conjunt del sistema elèctric. Mesos després de l’esdeveniment, i amb els primers canvis legislatius en vigor, en destaca especialment l’ampliació del radi màxim per compartir energia generada en instal·lacions d’autoconsum,...

Daniel Pérez, director general de L’Energètica: “S'està duplicant la potència fotovoltaica del país”

23/06/2025
Daniel Pérez, director general de L’Energètica: “S'està duplicant la potència fotovoltaica del país”

L’apagada general del 28 d’abril va posar de manifest una de les grans febleses del sistema de producció d’energia renovable: la concentració de la generació en uns pocs territoris —i lluny dels grans punts de consum— debilita tot el sistema energètic.Aquesta va ser una de les idees centrals exposades per...

Què és —i què no és— un macroparc solar?

12/06/2025
Què és —i què no és— un macroparc solar?

En els últims anys, el terme macroparc solar ha entrat amb força en el debat públic sobre la transició energètica. Sovint s’utilitza per descriure qualsevol planta fotovoltaica que ocupa una superfície considerable, independentment de la seva potència real o extensió concreta. Aquesta manca de precisió ha generat confusions i discussions, ja que ni...

L’Energètica instal·larà 3.000 plaques solars en sis centres de Ferrocarrils per facilitar-hi l’autoconsum energètic

19/05/2025
L’Energètica instal·larà 3.000 plaques solars en sis centres de Ferrocarrils per facilitar-hi l’autoconsum energètic

La instal·lació de més envergadura es farà a la coberta del Centre Operatiu de Rubí, amb 1.300 panells solars i més d’una hectàrea de superfícieEls altres parcs s’ubicaran al Centre Operatiu de Martorell, a l’Espai de la Via Mètrica, a les estacions de Martorell Central i Volpelleres i en una...

Com decidim a L’Energètica on instal·lem un parc solar?

19/05/2025
Com decidim a L’Energètica on instal·lem un parc solar?

Instal·lar un parc solar pot semblar senzill: trobar un terreny amb sol i espai suficient. Però la realitat és molt més complexa. A L’Energètica, l’empresa pública d’energia de la Generalitat, seguim un procés rigorós que té en compte criteris urbanístics, ambientals, hidrològics, agrícoles, tècnics i de compatibilitat amb el territori.Tot plegat,...

;