Ekiocean, la iniciativa per construir plaques solars al mar
15/05/2024
A mesura que avança la implantació d’energies renovables arreu del territori, especialment les instal·lacions solars i eòliques a sòl europeu, fabricants i investigadors s’afanyen a trobar noves solucions que aprofitin al màxim cada metre quadrat de superfície de col·locació.
A la Península Ibèrica, que disposa de zones àmplies i afavorides per les condicions naturals d’aire i irradiància, aquest no sembla un repte important a mitjà termini. No obstant això, el País Basc ja treballa en la iniciativa Ekiocean, que busca facilitar el desplegament de plaques solars a la superfície marina.
El projecte Ekiocean va arrencar el 2023 amb l’objectiu d’investigar els elements crítics de la cadena de valor de la fotovoltaica flotant en un entorn marí, i vol aportar la seva experiència en aquest camp del coneixement per tal d’obrir la porta a un possible futur on s’aprofiti l’energia solar que rep la superfície del mar.
Aquesta idea es coneix com a energia fotovoltaica flotant (FVF, per les sigles en anglès) i en el seu desenvolupament afronta grans reptes com la convivència de l’aprofitament energètic amb l’explotació agroalimentària o la conservació de la natura, activitats que també es duen a terme al medi marí. Malgrat les possibles inconveniències, els impulsors de la iniciativa afirmen que mereix la inversió, ja que el 71% de la superfície de la Terra correspon a l’aigua i, per tant, representa un gran espai on implantar l’energia solar.
Els investigadors d’Ekiocean preveuen obtenir nous dissenys conceptuals d’aquestes plaques fotovoltaiques flotants, tant per al litoral com per a mar obert, i solucions innovadores d’estructures de flotació fetes amb materials sostenibles, així com investigar la degradació que poden patir en un medi aquàtic i els errors que puguin aparèixer.
Aquest projecte, coordinat pel centre de recerca aplicada i desenvolupament tecnològic Tecnalia, compta amb la participació del centre científic Azti, el Departament d’Enginyeria Energètica de la Universitat del País Basc (UPV/EHU) i altres grups de recerca com Polymat, també vinculat a la universitat, el centre d’investigació matemàtica BCAM i el Cluster d’Energia Basc. L’actuació, tot plegat, està subvencionada pel Govern autonòmic a través del programa Elkartek.