El mapa del vent: quines zones de Catalunya tenen més potencial per a l’energia eòlica?
10/06/2024
L’energia eòlica i la solar són les clares protagonistes de la revolució renovable que vivim al món, i especialment a Europa, l’última dècada. La nul·la contaminació que genera, els seus costos molt més baixos que altres fonts d’energia i la gran capacitat de creixement de què disposen a futur només són alguns dels seus avantatges.
A Catalunya, la realitat geogràfica i climàtica privilegia algunes zones del país amb més potencial energètic eòlic, és a dir, on la producció d’energia eòlica és més elevada gràcies a la presència de vents més forts, però també més estables i sostinguts.
El mapa del recurs eòlic
Per tractar de determinar quines regions catalanes són més adients per acollir instal·lacions eòliques, la Generalitat ha elaborat un mapa del recurs eòlic, que avalua aquest potencial energètic segons els valors de la velocitat del vent a una resolució horitzontal de 500 m i a diferents alçades, des de 50 fins a 150 m, cada 10 metres.
Tenint en compte aquest mapa, distingim dues grans zones on el vent bufa, de mitjana, molt per sobre de la mitjana de la resta del país: l’Ebre i els Ports de Tortosa-Beseit, per una banda, i la Costa Brava, per l’altra. Paral·lelament, la Depressió Central —entre el Montsant i el Pla de Bages— i la serralada pirinenca també presenten un potencial eòlic destacat, per bé que més reduït.
I on es troben realment els parcs eòlics?
Segons les dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, els parcs eòlics instal·lats a Catalunya generen uns 1.376 megawatts (MW) de potència, una xifra que podria augmentar fins a fregar els 2.400 MW en cas d’aprovar-se els projectes que es troben en tramitació actualment.
La Terra Alta, amb 379 MW de potència eòlica en servei, encapçala aquesta llista, seguida de les Garrigues (182), la Conca de Barberà (153) i el Segrià i el Baix Ebre (142 tots dos). De totes les instal·lacions, el 70% dels parcs eòlics ubicats a Catalunya es troba a cinc comarques localitzades, justament, a les regions amb gran potencial energètic: el Baix Ebre, la Terra Alta, l’Anoia, les Garrigues i la Conca de Barberà. La Costa Brava, per la seva banda, representa una excepció: avui dia, no té cap parc eòlic en funcionament, tot i que ja se n’ha aprovat la instal·lació de 49 MW, i 32 més es troben en estat de tramitació.