Actualitat

 

Les centrals reversibles, la gran bateria d’una Europa renovable

28/03/2025
Imagen noticia

Les centrals reversibles, la gran bateria d’una Europa renovable

Europa està accelerant la cursa per trobar solucions que facin possible un futur 100 % renovable. Una de les més eficients i provades són les centrals hidroelèctriques reversibles, també conegudes com a centrals de bombeig. Però, què són exactament?

El funcionament és senzill: quan hi ha un excés d’energia, per exemple un migdia assolellat amb molta producció solar, les centrals utilitzen aquesta energia per bombar aigua cap a un embassament situat en una cota superior. Quan, en canvi, la demanda d’electricitat puja o la producció de renovables cau, deixen anar l’aigua cap avall perquè mogui turbines i generi electricitat. En resum: són una mena de bateria gegant feta amb aigua.

Un lideratge europeu amb projecció de futur

Europa, que ja compta amb una llarga tradició hidroelèctrica, lidera el desplegament d’aquesta tecnologia. Actualment, disposa de 55.315 MW de potència en centrals reversibles en funcionament, segons dades de Global Energy Monitor. A més, hi ha plans per sumar-hi més de 20.000 MW en els pròxims anys.

Alemanya, França i Espanya encapçalen aquest mapa europeu. Alemanya lidera la classificació amb gairebé 6.000 MW instal·lats, seguida de prop per França amb 5.042 MW. Espanya, per la seva banda, ja té 5.479 MW en operació i prepara un ambiciós creixement amb gairebé 3.000 MW nous, alguns ja en construcció.

Altres països amb un pes important en aquesta tecnologia són Itàlia (7.563 MW), Àustria (4.547 MW) i Suïssa (3.679 MW). Tot i tenir una capacitat menor, el Regne Unit ha posat la directa i preveu construir 6.350 MW addicionals.

També hi ha moviments destacats a Portugal, Polònia, Bèlgica o Grècia, i països com Romania, Ucraïna o Sèrbia comencen a apostar fort per aquest sistema.

Catalunya també vol sumar-se a la transició

A Catalunya, el full de ruta energètic PROENCAT 2050 aposta clarament per les centrals reversibles. Actualment, al nostre país hi ha 534 MW instal·lats, però es preveu arribar als 3.734 MW d’aquí a 25 anys. Tot plegat, l’objectiu és aprofitar infraestructures existents i minimitzar l’impacte ambiental, sense construir nous grans embassaments.

A més de les centrals de bombeig, Catalunya disposa d’un gran potencial en altres energies renovables. Segons la PROENCAT 2050, les fonts renovables que configuraran el futur energètic català són principalment l’energia solar fotovoltaica, l’energia eòlica terrestre i marina, la hidràulica (amb centrals de regulació i d’aigua fluent), la biomassa, el biogàs i l’aprofitament de residus renovables.

Les centrals de bombeig són, per tant, una peça clau per avançar cap a una Europa 100 % renovable. Permeten resoldre un dels grans reptes de la transició energètica: garantir electricitat de fonts netes quan el sol i el vent no n’aporten prou. En definitiva, converteixen l’aigua en un aliat imprescindible per fer realitat el futur sostenible que el continent busca.


Últimes notícies

Daniel Pérez, director general de L’Energètica: “S'està duplicant la potència fotovoltaica del país”

23/06/2025
Daniel Pérez, director general de L’Energètica: “S'està duplicant la potència fotovoltaica del país”

L’apagada general del 28 d’abril va posar de manifest una de les grans febleses del sistema de producció d’energia renovable: la concentració de la generació en uns pocs territoris —i lluny dels grans punts de consum— debilita tot el sistema energètic.Aquesta va ser una de les idees centrals exposades per...

Què és —i què no és— un macroparc solar?

12/06/2025
Què és —i què no és— un macroparc solar?

En els últims anys, el terme macroparc solar ha entrat amb força en el debat públic sobre la transició energètica. Sovint s’utilitza per descriure qualsevol planta fotovoltaica que ocupa una superfície considerable, independentment de la seva potència real o extensió concreta. Aquesta manca de precisió ha generat confusions i discussions, ja que ni...

L’Energètica instal·larà 3.000 plaques solars en sis centres de Ferrocarrils per facilitar-hi l’autoconsum energètic

19/05/2025
L’Energètica instal·larà 3.000 plaques solars en sis centres de Ferrocarrils per facilitar-hi l’autoconsum energètic

La instal·lació de més envergadura es farà a la coberta del Centre Operatiu de Rubí, amb 1.300 panells solars i més d’una hectàrea de superfícieEls altres parcs s’ubicaran al Centre Operatiu de Martorell, a l’Espai de la Via Mètrica, a les estacions de Martorell Central i Volpelleres i en una...

Com decidim a L’Energètica on instal·lem un parc solar?

19/05/2025
Com decidim a L’Energètica on instal·lem un parc solar?

Instal·lar un parc solar pot semblar senzill: trobar un terreny amb sol i espai suficient. Però la realitat és molt més complexa. A L’Energètica, l’empresa pública d’energia de la Generalitat, seguim un procés rigorós que té en compte criteris urbanístics, ambientals, hidrològics, agrícoles, tècnics i de compatibilitat amb el territori.Tot plegat,...

Ens salven d’una apagada, les bateries?

09/05/2025
Ens salven d’una apagada, les bateries?

L’apagada general del 28 d’abril va tornar a posar sobre la taula una pregunta que guanya rellevància a mesura que augmenta la nostra dependència elèctrica: estem preparats per quedar-nos sense llum? I més important encara: què podem fer per evitar-ho o reduir-ne l’impacte? Les bateries elèctriques poden formar part de la resposta,...

Avança el desplegament del Pla d’Impuls del Vehicle Elèctric amb un acord entre L’Energètica i Endolla Barcelona per potenciar l’electromobilitat.

02/05/2025
Avança el desplegament del Pla d’Impuls del Vehicle Elèctric amb un acord entre L’Energètica i Endolla Barcelona per potenciar l’electromobilitat.

Avança el desplegament del Pla d’Impuls del Vehicle Elèctric amb un acord entre L’Energètica i Endolla Barcelona per potenciar l’electromobilitat a CatalunyaAmbdues parts treballaran plegades en el diagnòstic i la definició dels principals reptes de la nova xarxa de punts de càrrega per a vehicles elèctrics anunciada pel Govern de...

;